Hendrie Westra

Mijn naam is Hendrie Westra. Als uitvoerend musicus bespeel ik regelmatig de marimba. De marimba behoort tot de melodische slagwerkinstrumenten en is eigenlijk een grote xylofoon bespeeld met 4 stokken/mallets. Mijn repertoire op marimba bestaat voornamelijk uit bekende geestelijke liederen en licht klassieke werken. Dit meestal solo, maar ook wel samen met andere instrumenten als orgel en piano.
Met de marimba mag ik met regelmaat meewerken aan CD-, TV opnames als ‘Nederland Zingt’ van de Evangelische Omroep, concerten, (koor)uitvoeringen en Erediensten.
Door middel van deze bekende geestelijke liederen op de marimba, mag ik het Woord van God doorgeven. Het is eigenlijk 'evangeliseren met 4 stokken', zoals dikwijls tegen mij is gezegd.
www.hendriewestra.nl


De Marimba
De marimba van toen.....
Het woord marimba komt van het bantoe-woord “imba” wat “lied” betekent. De marimba vindt zijn oorsprong in Afrika. De eerste voorloper van de marimba werd in de 15e eeuw teruggevonden in Ethiopië. Dit instrument had lange latten. Onder deze latten bevestigde men lege kalebassen om de klank te versterken. Deze marimba werd met twee omwikkelde stokken bespeeld. In de 16e eeuw kwam de vroege marimba in midden- en zuid Amerika terecht. In Guatemala en Mexico werd het instrument verder ontwikkeld en werd het nationaal instrument bij de Chiapas-indianen. De houten resonatoren komen in de plaats van kalebassen bij het Afrikaanse instrument. Begin 19e eeuw krijgt de marimba twee rijen toetsen en wordt gestemd als de piano. De houten resonatoren worden vervangen door resonerende buizen.
De huidige marimba:
De marimba heeft een diepe ronde klank en behoort tot de melodische slagwerkinstrumenten. De klankstaven zijn gemaakt van Honduras-Rosewood; dit is een vrij harde houtsoort. Onder de klankstaven zijn resonatoren bevestig, welke als doel hebben de klank te versterken. De klankstaven worden per stuk gestemd door het weg schaven van hout aan de onderkant, zodat een lichte kromming ontstaat. Iedere resonatorbuis wordt gestemd op dezelfde hoogte als de klankstaaf. De marimba heeft een warme klank en leent zich, behalve als solo-instrument, ook heel goed om met andere instrumenten samen te spelen.


Gegevens:

Categorie: Solist Genre: Nederlandstalig Plaats: Zwaagwesteinde Provincie: Friesland Contact: Hendrie Westra Website: » Bezoek website  

Statistiek:

Getoond: 6193 Naar site: 1547 Vernieuwd: 01 november 2019  

Discografie:

1.The Lost Chord
2.Hemelse Vader
3.Juicht, want Jezus is Heer
4.De kracht van Uw Liefde
5.CD Kerst
6.Kom tot de Vader
7.In Zijn Liefde