Gospel Baroque met Het London Community Gospel Choir en Holland Baroque

31 okt
Het London Community Gospel Choir (LCGC) en Holland Baroque treffen elkaar in een aanstekelijk programma vol gospel en barok. Van 27 nov t/m 8 december touren zij langs de Nederlandse concertzalen met het programma Gospel Baroque.

Dit concert is een vrijplaats voor swing, harmony en de weelde die barok heet. Zowel de zangers en bandleader van het LCGC als de instrumentalisten van Holland Baroque nemen hun eigen hoogtepunten mee en laven zich aan elkaars muzikale rijkdom. Aan de basis van dit programma ligt de direct voelbare verwantschap tussen de energieke koren uit Händels oratoria en de uitbundige samenzang die gospel is.

“Toen we de zangers van LCGC in Londen ontmoetten was het meteen zonneklaar”, aldus Judith Steenbrink van Holland Baroque, “musiceren kent geen grenzen, muziek passeert behendig langs door anderen opgelegde hokjes. Het samenbrengen van muzikale talenten brengt als vanzelf iets nieuws. Tijdens de voorbereiding van dit uitbundige programma merkten we dat rijke harmonieën, die vanuit het orgel komen, gemeenschappelijke 
vrienden van barok en gospel zijn. Een Hammondorgel of magistraal barok kerkorgel, beiden baden in een volle klank en hebben vele harmonische mogelijkheden. Het is fantastisch om manieren te vinden deze rijkdom ook in de orkestpartijen te laten klinken.”

Het repertoire van dit concert beslaat Händels Zadok the Priest naast Anthem of Praise van Richard Smallwood: overeenkomsten zijn weelderige koorklanken en een energieke swing. Gospel traditionals wisselen Händels Hallelujah in een weer terug-verbarokte versie van Quincy Jones af: in dit concert moét het zo zijn.

Holland Baroque is een eigenzinnig barokorkest dat zijn instrumenten durft te laten zingen, dansen, huilen en lachen. Dit alles vanuit traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment. Holland Baroque werkt sinds zijn oprichting in 2006 samen met vele solisten, componisten, koren en theatermakers. Oprichters Tineke en Judith Steenbrink zijn als artistiek team het kloppend hart van het ensemble. Deze baroktweeling bewaakt de klank van het ensemble, maakt eigenzinnige programma’s en herschrijft repertoire naar de hand van Holland Baroque. Na jaren van muzikale ontmoetingen is het ons glashelder: barok is op vele plekken te vinden. Barok is nu.

Het London Community Gospel Choir is het ‘flagship of gospel in Europe’. De groep ontstond in 1982 op initiatief van dominee Bazil Meade. Ze zouden slechts één keer optreden, maar dat ene optreden was zo succesvol dat dit het startsein werd voor nu al meer dan 35 jaar bejubelde concerten, opnames en internationale tournees, nog steeds onder de leiding van diezelfde ‘Reverend’ Bazil Meade. Het koor dat de lijfspreuk ‘Go hard or go 
home’ hanteert, staat bekend om zijn opzwepende en doorvoelde uitvoeringen, gelardeerd met invloeden uit de funk, soul, rhythm and blues Het LCGC trad op met artiesten als George Michael, Liza Minelli, Madonna, Eric Clapton en Kylie Minogue. “Go hard or go home. We will let you swing” aldus Bazil Meade en zijn zangers.

Programma
wo 27 nov - Den Haag, Koninklijk Conservatorium
do 28 nov - Groningen, De Oosterpoort
za 30 nov - Tilburg, Theaters Tilburg
zo 1 dec - Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ
ma 2 dec - Arnhem, Musis
di 3 dec - Haarlem, De Philharmonie
wo 4 dec - Heerlen, Parkstad Limburg Theaters
zo 8 dec - Utrecht, TivoliVredenburg

Tijdens de Koorbiënnale (6 juli 2019) is het concert in première gegaan. Zowel De Volkskrant als het NRC beoordeelde het programma met 4-sterren.
Datum: 31 oktober 2019 Website: www.hollandbaroque.com